Ню Йорк, Съединени щати – Това беше безпрецедентна сцена. Колумбийският университет,

...
Ню Йорк, Съединени щати – Това беше безпрецедентна сцена. Колумбийският университет,
Коментари Харесай

Напрежението в американските университети нараства, докато студентите се протестират срещу войната между Израел и Хамас

Ню Йорк, Съединени щати –  Това беше невиждана сцена. Колумбийският университет, ситуиран в сърцето на Манхатън, предприе изключителния ход да затвори вратите си за обществеността предходната седмица, защото по едно и също време с това на поляната му избухнаха дуелни митинги.

Стотици протестиращи, представляващи пропалестински и произраелски студентски групи, се сблъскаха пред величествената колонада на библиотеката Бътлър на 12 октомври. Три хеликоптера кръжаха над тях и редици от чиновници на полицията в Ню Йорк бяха подготвени да се намесят, в случай че напрежението прерасна в принуждение.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Байдън дава обещание военна помощ, политическа поддръжка за Израел на фона на войната в Газа „ Земя на фантазиите “: Как стремежът на Байдън към нормализиране подцени палестинците Белият дом отхвърля изказванието на Байдън, че е видял деца обезглавени от Хамас завършек на списъка

Но Колумбия надали беше единственото учебно заведение в Съединените щати, което се гърчеше с демонстрации през миналата седмица.

Откакто палестинската формация Хамас предприе изненадваща офанзива против Израел — и Израел отговори с оповестяване на война — напрежението в Близкия изток се отрази върху колежите и университетските кампуси, обичайни огнища на активизъм в Съединени американски щати.

Ръководените от студенти манифестации избухнаха от бряг до бряг. На запад Калифорнийският университет в Бъркли излезе с изказване, в което осъди „ възходящото разпространяване на онлайн закани, доксинг и тормоз “. А на изток страстите бяха толкоз високи по време на молитвеното бдение на Университета на Флорида, че когато съгласно известията участник припадна, тълпата изкрещя и се паникьоса, ранявайки петима в навалица.

Но когато става въпрос за сигурността на студентите, някои участници в митинга споделят, че университетите не съумяват.

„ Много хора са ми казвали, че би трябвало да се прецакам или да умра, по дяволите “, сподели един арабско-американски студент от Харвардския университет пред Ал Джазира при изискване за анонимност. < /p>

Тя сподели, че е забелязала повишаване на издевателството против арабски и мюсюлмански студенти от началото на войната Израел-Хамас.

„ Беше доста пъти, когато трябваше да мисля по какъв начин ще се прибера у дома или по какъв начин ще вървя самичък. Наистина не е добре да се сблъскваш с това равнище на ислямофобия “, сподели тя.

В Колумбия, член на борда на Студентите за правдивост в Палестина (SJP) - една от групите зад митинга на 12 октомври - също сподели пред Ал Джазира, че съучениците, организиращи с Еврейски глас за мир, са били оплювани от състуденти. < /p>

„ Това не е единствено една група “, сподели членът на борда, поискал анонимност заради опасения за сигурността, за тези, които са обект на тормоз.

„ Това са еврейски студенти. Това са студенти мюсюлмани. Това са палестински студенти. Това са черни студенти. Предимно това са били цветнокожи студенти. И ние не знаем какво да вършим по въпроса. “

Друг член на борда на SJP повтори тези усеща, като сподели, че обстановката е изключително тежка за мюсюлманските студенти. „ Тяхната сигурност е застрашена в кампуса сега “, сподели вторият член.

Тези страхове сложиха учебните админи в невъзможност, като рестриктивните мерки за сигурност от време на време се сблъскват с от дълго време лелеяни идеали като независимост на словото и отворени кампуси.

„ Нашият университет постоянно е бил фар за свободно изложение и открит разговор, насърчавайки разнообразна и приобщаваща общественост, където концепциите и мненията могат да се обменят свободно “, се споделя в изказване на Колумбийския университет този месец.

„ Въпреки това е извънредно значимо да се подчертае, че с тази независимост идва отговорността да подсигуряваме, че нашият кампус остава безвреден. “

Ето за какво учебното заведение ограничи достъпа до митингите на 12 октомври до притежателите на идентификационни карти на кампуса, се споделя в изказването. Колумбия е получила отчети, че някои уредници на митинги са се пробвали да „ привлекат присъединяване на външни поддръжници “, подхранвайки риска от „ несигурна среда “.

Въпреки това, жителката на Ню Йорк Амира И., която не загатна фамилното си име от боязън от реакция, се причисли към пропалестински митинг пред портите на Колумбия.

Тя изясни, че нейната цел е да подтиква разговора и да увеличи осведомеността за палестинските цивилни, попаднали в кръстосания огън на войната. Близо 3000 палестинци са били убити, откогато Израел разгласи война на 8 октомври, в допълнение към почти 1400 израелци, убити от Хамас.

„ Просто се пробвам да повеждам продуктивни диалози с хора, които не са с палестинската идея “, сподели Амира пред Ал Джазира. „ Работата е там, че протестиращите там с израелските флагове също не желаят да загинат почтени хора. Никой не желае това. “

Но наличието на други външни лица — а точно медиите — провокира дискомфорт измежду някои протестиращи.

Един от членовете на борда на SJP разкритикува решението на Колумбия да разреши стеснен брой публицисти в кампуса по време на демонстрациите.

„ Това изложи тези уязвими възпитаници на националните медии без никакво предизвестие “, сподели членът на борда. „ В края на деня сме просто студенти и в този момент получаваме отчети за смъртни закани. Всеки божи ден получаваме смъртни закани на имейла си, на Instagram. ”

Някои студенти, събрали се от името на про-палестински групи, покриха лицата си със слънчеви очила, маски и кефие, обичаен близкоизточен шал.

Протестите бяха свързани с най-малко едно хипотетично нахлуване. Съобщава се, че в навечерието на демонстрациите за двубой 24-годишен студент е бил обичай с пръчка, до момента в който е лепил произраелски плакати покрай библиотеката. 19-годишен обвинен е арестуван.

Даниел Кац, израелски студент и първокурсник в Колумбия, сподели, че е бил сюрпризиран от пропалестинските викания по време на митинга като „ От реката до морето Палестина би трябвало да бъде свободна. “

„ Живея в Израел. Когато споделят „ от реката до морето “, това се пресича в моята къща. Къде би трябвало да отида? “ — попита Кац. Той назова виковете „ геноцидни “.

Друг еврейски член на кампуса, професорът от бизнес учебното заведение Шай Давидай, се опълчи на това Колумбия да разреши на това, което той счита за „ про-Хамас “ групи, да показват.

„ Ние сме тук, с цел да кажем, че позволяването на университета да организира протест в поддръжка на Хамас е ужасяващо “, сподели той, до момента в който стоеше с произраелските протестиращи, държейки фотографията на дете, за което се счита, че е измежду пленниците държани от Хамас.

Давидай сподели, че се надява да накара Колумбия да осъди сходни манифестации, като се прицели в един от главните си източници на финансиране: даренията.

Columbia пресмята, че почти 12 % от годишния й бюджет идва от подаяние, подкрепяно от донори. А през юни 2022 година неговият настоятелство регистрира повече от $535,4 милиона в частни дарове, безплатни средства и контракти.

Това разчитане на дарения слага Колумбийския и други университети в уязвима позиция, евентуално създавайки спор сред академичната независимост и волята на донорите.

Вече някогашният дипломат на Съединени американски щати Джон Хънтсман сподели в писмо, че ще приключи даренията за своята алма матер, Университета на Пенсилвания, тъй като не е заел задоволително мощна позиция против Хамас.

„ Мълчанието е антисемитизъм, а антисемитизмът е ненавист, нещото, което по-висшите издания са основани, с цел да заобикалят “, написа Хънтсман.

Давидай сподели, че той също ще накара донорите да понижат финансирането на Колумбия.

„ Не можете да давате пари на университета, когато университетът разрешава това “, сподели той за някои от митингите. „ Обаждам се на всеки донор на университета, даже в случай че това значи, че ще понижат заплатата ми на половина или с 80 % и не можем да финансираме нищо. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР